HELLP-syndroom

Het HELLP-syndroom. Wat betekent dit precies?
Om te beginnen is HELLP een afkorting van de Engelse definitie:
H: Hemolyse (bloedafbraak). EL: Elevated Liver enzymes (verstoorde leverfunctie). LP: Low Platelets (afbraak van bloedplaatjes).

Het is een ernstige vorm van pre-eclampsie, ook wel bekend als ‘zwangerschapsvergiftiging’. Bij pre-eclampsie is er sprake van een te hoge bloeddruk en verlies van eiwitten via de urine. Als deze hoge bloeddruk verder oploopt, worden de klachten ook steeds ernstiger. Met het HELLP-syndroom tot gevolg. Via urineonderzoek is het verlies van hoge hoeveelheden eiwitten in de urine te meten en via bloedonderzoek de verstoorde leverfunctie en de afbraak van bloedplaatjes. Dit resulteert in een levensbedreigende situatie voor moeder en kind. Ziekenhuisopname is noodzakelijk.

De symptomen
De meest voorkomende symptomen van HELLP zijn:
– verhoogde bloeddruk (constant hogere onderdruk van 90 en bovendruk van 140).
– bandhoofdpijn (een pijn alsof er een band strak om je hoofd wordt getrokken).
– pijn rechtsboven in de buik of het pijnlijke gevoel alsof er een band te strak om de buik wordt getrokken.
– misselijkheid en/of braken.
– abnormaal veel vocht vasthouden in het gehele lichaam.
– vaag zien/ sterretjes zien.
– tintelend gevoel in de vingers.

Hersenbloeding
Een zeldzame maar levensbedreigende complicatie die tijdens het HELLP-syndroom kan optreden, maar waar eigenlijk weinig over gesproken wordt, wil ik graag uitlichten: een hersenbloeding. Een complicatie met vaak een fatale afloop. Ik kan het gelukkig navertellen. Ik was, ten tijde van de hersenbloeding, al opgenomen in het ziekenhuis en dit is onze (mijn dochter en ik) redding geweest. Ik had alle symptomen van het HELLP-syndroom en met medicatie werd er alles aan gedaan om de symptomen zoveel mogelijk onder controle te houden. Toch steeg mijn bloeddruk naar een hoogte van 220 over 140. Met een hersenbloeding tot gevolg.

Leven na pe en/of HELLP
De gevolgen van pre-eclampsie en/of HELLP zijn heftig voor je lichaam maar ook emotioneel gezien is de impact erg groot. Dit moet niet onderschat worden. Het herstel kan jaren duren of het kan, zoals in mijn geval, voor altijd je leven veranderen. Deze gevolgen zijn uiteraard voor ieder persoon anders. Goede nazorg is dan ook heel erg belangrijk. Vanuit het ziekenhuis zal je begeleidt worden door de desbetreffende specialisten. Later zal de huisarts dit overnemen of zal je op controle moeten komen in het ziekenhuis. In mijn geval was poliklinische revalidatie in een revalidatiecentrum nodig en ik heb nog enkele maanden onder controle gestaan bij de gynaecoloog. Ik ben nog steeds onder behandeling bij de neuroloog voor de restklachten van de hersenbloeding zoals onder andere symptomatische dystonie.

Mijn ervaring met pe en HELLP was zo traumatisch dat ik PTSS (posttraumatische stress-stoornis) ontwikkelde. Dit werd pas goed duidelijk toen het met onze dochter beter ging. Bijna een jaar na haar geboorte verergerde bij mij de PTSS en kreeg mijn man een burn-out. Het ging met Josephien beter en daarom kwam er ruimte voor ons trauma om op de voorgrond te treden. Wij zijn goed opgevangen en begeleid door de specialisten van BuurtzorgT in Dedemsvaart. Mijn man is ondertussen gelukkig hersteld van de burn-out. Ik heb nog een lange weg te gaan. Doordat ik al een geschiedenis met psychische klachten heb, is mijn trauma erg complex. In januari 2019 ben ik volledig ingestort. Met een opname in een psychiatrische kliniek tot gevolg. Ik sta nu nog steeds onder behandeling bij BuurtzorgT en heb wekelijks een gesprek. We zijn in de weken na mijn opname voorzichtig begonnen met het opstarten van een behandeling. Hier was ik eerder niet stabiel genoeg voor. Ondanks de nodige ‘ups and downs’, voel ik wel dat het langzaam beter met me gaat. Ik voel een positieve verandering.

Het schrijven en vormgeven van mijn boek heeft ook een belangrijke rol gespeeld in mijn herstel en verwerking. De daadwerkelijk publicatie was natuurlijk ‘de kers op de taart’. Het voelt goed om aan zo’n traumatische ervaring een positieve draai te geven!

De Hellp Stichting heeft een video gemaakt waarin 7 symptomen van PE/HELLP worden toegelicht.